”Ägg”halvor

Lägg på dillen i slutet så ser den inte så hängig ut som på denna bild haha.

Av allt på hela påskbuffén blev dessa små godbitar våra favoriter. Jag brukar inte vara så förtjust i olagad tofu men denna mjukare sort tillsammans med kala manak blir verkligen en perfekt veganversion av de klassiska ägghalvorna.

Kala Manak heter också svart salt och finns i välsorterade matbutiker, kryddbutiker och online. Börja med en mindre mängd och smaka av.

RECEPT

Ägghalvor

1 pkt tofu (à 400 g)
½-1 tsk kala manak (salt)
ca 100 g vegansk majonnäs
1 burk tångkaviar
1 kruka färsk dill

Dela tofun i små kuber. Strö över kala manak.

Fördela en varsin klick majonnäs och tångkaviar på varje kub. 

Placera en dillkvist på.

  • Du kan självklart göra detta recept utan kala manak, men saltet ger rätten en äggsmak.
  • I detta recept passar en mjuk tofu extra bra. Jag använde mig av YiPins “extra hård” i plastbytta. Den är inte alls särskilt hård utan passar perfekt när man vill ha en mjukare tofu. Till detta recept skulle jag undvika de superhårda tofusorterna som säljs i vakuumförpackning.

Gubbröra

Innan min kompis önskade sig en vegoversion av denna röra visste jag faktiskt inte ens att den existerade. Och därför, har jag ingen aning om hur den ”ska” smaka. Vad jag dock vet är att denna blev en grymt god vegansk version av vad jag nu har förstått är en klassisk röra!

RECEPT

Gubbröra

4 kokta potatisar 
150 g tofu (se notis)
1 tsk kala manak
1 liten rödlök
3 msk kapris
1 dl växtbaserad creme fraiche
3 msk vegansk majonnäs
3 msk tångkaviar
2 msk fryst gräslök
2 msk fryst dill
Peppar
Grovt mörkt bröd, gärna med solros- eller pumpakärnor.

Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en stor skål.

Smula sönder tofun och blanda med kala manak innan du vänder ner den med potatisen.

Finhacka rödlöken och grovhacka kaprisen. Blanda samman med övriga ingredienser till en god röra. Smaka av med peppar.

Skär mindre bitar av bröden och lägg en rejäl klick på varje skiva. Toppa eventuellt med mer tångkaviar. 

  • Jag använde yipins extra hård som är en mjukare tofu (Ja det låter motsägelsefullt). Använd ej vakuumförpackad tofu som är för hård i denna rätt. 
  • Du kan utesluta kala manak men då går äggsmaken förlorad. 

Påsktårta med fågelbo!

Ok det här kommer bli ett långt inlägg, men jag vill få med allt jag gjort till denna tårta för att du ska kunna göra detsamma ifall du önskar! Den här tårtan räcker lätt till 25 personer!

Den innehåller 6 lager av bottnar i 3 olika smaker, hallon, blåbär och gurkmeja. Fyllningen är gjord av smörkräm och kolasås. Runtom har tårtan ett lager smörkräm och oreosmulor och på toppen ligger cakepops-ägg i ett näste av spunnet socker. Låter rätt gott va? Och yep, den är helt vegansk!

Såhär i efterhand tycker jag 2 bottnar hade räckt gott och väl men jag väljer ändå att beskriva tårtan här nedan precis som jag gjorde den.

Det var verkligen längesen jag gjorde en sådan här tårta. För sisådär 12 (?) år sedan gjorde jag massa dekorerade tårtor klädda i sugarpaste som jag bakade till vänner och bekanta på beställning. Men som den perfektionist jag är så blev det till slut tråkigt för jag blev mest arg när det inte blev som jag ville haha. Anyway, vad jag försöker säga är att stora tårtor är något jag pysslat med förr så detta är inte min första tårta. Så vissa moment kan vara lite tricksiga att få till – men långt ifrån omöjliga!

Om tårtor inte alls är din grej så kan jag verkligen rekommendera att endast göra bottnarna (smeten passar fint att också använda till muffins). Missa inte heller kolasåsen som används i fyllningen – den är så damn god!

Tårtan innehåller 3 olika smaker på bottnarna, en fyllning med kolasås, smörkräm, oreosmulor, cakepopsägg och spunnet socker.

Till den här tårtan behöver du göra:

Tårtbottnar
Kolasås
Fyllning
Smörkräm
Cakepops-ägg
Jord av Oreosmulor
Fågelbo av spunnet socker

  • Förbered så mycket som möjligt innan.
    Kolasåsen kan förvaras i flera veckor i kylen.
    Bottnarna kan frysas och på så sätt också göras långt innan.
    Äggen kan du göra en dag innan tårtan ska serveras.
  • Gör sockerboet samma dag – OBS! Förvara det EJ i kylskåpet.
3 färger på tårtbottnarna

TÅRTBOTTNAR

1 botten (gör 3 gånger)
6 dl vetemjöl
1 msk vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 dl socker
150 växtbaserat margarin
3 dl havremjölk
1 ½ msk vitvinsvinäger

Smaksättning/Färgning
3 dl blåbär
3 dl hallon
2 msk gurkmeja

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.

Smält margarinet. Häll ner det med mjölk och vinäger i mjölblandningen. Mixa.

Tillsätt EN av smaksättarna. Både blåbär och hallon blir bäst om du mosar först för att få ut vätskan/färgen ordentligt.

Häll smeten i en springform.

Grädda i ca 45-50 minuter.

Efter att bottnarna svalnat, jämna till kanterna runtom och skär eventuellt av den buktiga toppen. Det du tar bort använder du till cakepops-äggen.

  • Nej det kommer ej smaka vinäger. Vinäger och bikarbonat tillsammans får kakan att resa sig högre.
  • Ja gurkmeja kan låta lite konstigt, och ja det smakar av den, men jag tycker ändå det blir en kul spännande smak!
  • Du kan självklart färga bottnarna med karamellfärg. Observera att röd färg ej är vegansk.
  • Denna smet passar perfekt att också göra muffins av. Supergott eftersom den får en hård yta.
Tre olika färger på bottnarna




KOLASÅS

Receptet hittar du HÄR. Går utmärkt att förbereda flera dagar innan.

Kolasås



FYLLNING

2 ½ dl karamellsås (se recept HÄR)
100 g växtbaserat margarin
2 dl florsocker
ev. extra salt

Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt.



SMÖRKRÄM

375 g växtbaserat margarin
6 dl florsocker
3 msk vaniljextrakt
blå karamellfärg

Med en elvisp, mixa allt till en slät smet.

Självklart kan du utesluta karamellfärgen eller använda en färg du gillar mer.

Första lagret smörkräm behöver inte vara perfekt.
Cakepops-ägg

CAKEPOPS-ÄGG

300 g tårtbotten/sockerkaka
130 g växtbaserad färskost
250 g choklad

Mixa tårtbotten med färskosten med en elvisp eller för hand.

Forma till 6 st ägg.

Smält chokladen över vattenbad eller i micron och doppa äggen i. Lägg på bakplåtspapper för att stelna.

  • Jag använde både mörk och vit choklad. Dock är vit vegansk choklad väldigt svår att jobba med.
Cakepops-ägg



”JORD”

1 pkt oreokakor

Dela kakorna och skrapa bort fyllningen.

Mixa kakorna till fina smulor.

Forma ditt socker till ett runt bo.


SPUNNET SOCKER

125 g socker (ca 1 ½ dl)
1 msk vatten

Förbered en stor yta och lägg ut två bakplåtspapper på.

Blanda ihop socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt det smälta och koka på hög värme. Sockret kommer börja kristallisera sig men låt det vara så kommer det smälta ner.

När blandningen blivit svag gyllenbrun, ta det från plattan.

Doppa två gafflar i sockret och se till att långa trådar bildas. När du ser dem kan du börja föra gafflarna fram och tillbaka som en pendel över två bakplåtspapper.

När du har en lång remsa med sockertrådar formar du den till en rund cirkel. Upprepa tills du får ett tjockt bo.

! AKTA FINGRARNA detta är väldigt varmt!

  • OBS! Lägg ej in ditt sockerbo i kylen eftersom det klibbar ihop och smälter av fukten i kylen. Placera det på tårtan precis innan servering.
  • Det här ÄR svårt och jag fick inte till pendeln- tekniken utan tyckte det var lättare att doppa gafflarna och sedan dra ut trådarna för hand. (Doppa gaffeln och vänta ett par sekunder innan du börjar dra i trådarna eftersom det annars kan vara väldigt varmt.)
  • Ljust socker smakar ljuvlig karamell, mörkt socker smakar bränt socker så försök att inte låta det stå för länge på spisen.
  • Nej, låt inte barn vara med på detta.

LÄGG IHOP TÅRTAN

1. Låt bottnarna svalna helt innan du använder dem.
2. Dela bottnarna i två delar.
3. Fördela fyllningen på alla utom en botten (den som är topplagret)
4. Se till att bottnarna hamnar helt centrerat när du lägger ihop tårtan.
5. Bred 2/3 av smörkrämen på tårtan. Detta kallas för ett smullager och behöver inte se helt perfekt ut. Det viktigaste är att du täcker håligheter, försöker jämna ut ojämnheter så gott det går och förstås fånga in alla smulor så de inte dyker upp i sista lagret.
6. Ställ in tårtan i kylen i minst 2 timmar så smörkrämen får stelna. Hit kan du förbereda dagen innan tårtan ska serveras.
7. Bred resterande smörkräm på tårtan och försök att få lagret så jämt som möjligt.
8. Ta dina oreosmulor och pressa in på nedersta delen av tårtan med hjälp av baksidan av en sked eller med en kniv.
9. Lägg en cirkel av oreosmulor uppepå tårtan.
10. Placera ditt sockerfågelbo på toppen av tårtan. Placera ut chokladäggen.

Salt vegansk karamellsås

Stop stop stop, vänta nu. SALT. KARAMELLSÅS. Som är vegansk?? Va?? Oh ja, du läste helt rätt. Den här såsen kan vara det godaste jag gjort på… ja, väldigt länge. Du kan använda den till gräddiga tårtfyllningar, eller i en muffinsfrosting eller ringla på vaniljglass. Eller som jag, äta direkt ur burken med en sked, ehrm…

RECEPT

4 dl socker
1 ½ dl/ ca 90 g växtbaserat margarin (rumstempererat)
2 dl växtbaserad vispgrädde
1 msk vaniljextrakt
1 ½ tsk fleur de sel (salt, se notis)

Smält sockret under omrörning på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.

Sluta röra när det smält och låt det bli gyllene. Sänk värmen ifall det ändrar färg för snabbt.

Vispa ner margarinet tills det är helt blandat. Ta av kastrullen från plattan.

Rör sakna ner grädden.

Tillsätt vanilj och salt.

Låt det stå i minst en kvart innan du häller upp det i en glasburk. Låt stå och svalna helt innan du förvarar såsen i kylen.

  • Såsen kommer ljusna efter den svalnat.
  • Nej jag skulle inte använda vaniljsocker till detta då vaniljextrakt har en mycket tydligare vaniljsmak, vilket du vill ha till denna sås – jag lovar!
  • Fleur de sel är ett grovkornigt salt som har en mycket mildare saltsmak. Hittar du ej det skulle jag använda flingsalt men börja med en mindre mängd.

Linssallad med karamelliserade nötter

Linssallad med mathavre och karamelliserade nötter

Självklart kan du göra denna sallad utan sockriga nötter på toppen (cashew, valnöt eller mandel kommer alla smaka toppen!) men de tillför verkligen det där lilla extra. Dessutom blir den extra piffig och fin att ställa på buffébordet. Nötterna kan du förbereda flera dagar innan.

RECEPT

Linssallad med karamelliserade nötter

Karamelliserade nötter
1 msk olja
2 dl cashewnötter
4 msk socker
2 msk vatten
salt

Rosta nötterna i oljan tills de fått lite färg.

Strö över socker och låt det smälta något. Häll försiktigt över varmt vatten. 

Rör runt.

Lägg nötterna på ett bakplåtspapper, strö över flingsalt, låt svalna. 

Sallad
1 dl gröna linser
4 dl vatten 
½ tsk salt
1 ½ dl mathavre
1 liten rödlök
1 sötsyrligt äpple
2 tomater
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 msk balsamvinäger
3 msk fryst persilja
3 msk fryst gräslök
½-1 tsk salt
¼ tsk peppar
65 g färsk spenat

Häll linser, 4 dl vatten och ½ tsk salt i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme. Koka i 10-15 min. Häll försiktigt av vattnet.

Koka mathavren enligt förpackningen. Skölj i kallt vatten.

Skär löken i tunna halvmånar. Tärna äpplet och tomaterna.

Blanda ner olja, citron, vinäger och kryddor. 

Lägg salladen på en bädd av spenat. Toppa med nötterna.

Svamppaj med tofustanning

Pajer är alltid tacksamma att ställa fram på buffébordet då de är enkla att förbereda och räcker till många. I den här gör jag en tofustanning, helt utan ägg!

Servera den gärna tillsammans med en stor grönsallad.

RECEPT

Svamppaj med tofustanning

Deg
125 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Arbeta ihop margarin och vetemjöl till smulor, tillsätt vattnet och knåda snabbt till en deg.

Ställ kallt i 30 minuter. (Förbered fyllning)

Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda skalet på 225 grader i 15 minuter. (Förbered stanning)

Sänk ugnsvärmen till 200 grader. 

Fyllning
500 g champinjoner
2 rödlökar
Mjölkfritt margarin
Salt
4 soltorkade tomater
1 msk oregano

Skiva svampen, stek den i torr panna på hög värme tills vätskan börjar släppa och nästan kokat helt bort.

Skär löken i mindre bitar. Tillsätt till pannan med en klick margarin och salta lätt. Klipp ner tomaterna och tillsätt oreganon med löken och stek tills löken mjuknat.

Överför i pajskalet.

Stanning
1 ½ dl växtbaserad matlagningsgrädde
150 g silkestofu
¼ tsk vitpeppar
½ tsk salt
½ tsk muskot
1 tsk grönsaksbuljongpulver
1 msk mjöl
2 dl riven växtbaserad ost

Vispa ihop grädde, tofu, salt och kryddor med ex. en stavmixer. Rör ner mjöl och ost.

Häll över pajen. Grädda på 200 grader i ca 40-50 minuter.

Tunnbrödsnittar med egen majonnäs

Oavsett vad vi pratar om för slags festbuffé är sådana här tunnbrödrullar (snittar?) alltid uppskattade att ställa fram på bordet.

RECEPT

Tunnbrödssnittar med egen majonnäs

Majonnäs
½ dl kikärtsspad s.k. “aquafaba” (spadet från ett kikärtspaket)
1 tsk dijonsenap
1 tsk pressad citron
2 – 2 ½ dl rapsolja
Salt 
Peppar

Mixa spadet med dijon och citron med en stavmixer eller matberedare.

Med mixern igång, häll sakta i rapsoljan tills du fått en tjock majonnäs.

Smaka av med salt och peppar. Mixa igen. 

Tunnbrödssnittar
1 pkt kikärtor
1 paprika, ca 150 g
1 morot, ca 100 g
ca 2 ½ dl majonnäs (allt av vad du precis gjorde)
1 msk dijonsenap
5 msk fryst persilja
¾ tsk salt
½ tsk peppar
1 burk tångkaviar (à 70 g)
ca 6 st tunnbröd

Skölj och mosa kikärtorna med en gaffel eller med händerna.

Skär paprika och morot i små, små bitar.

Blanda samman alla ingredienser.

Fördela smeten på ca 6 tunnbröd, rulla ihop och skär i lagom stora bitar. 

  • Du kan självklart köpa färdig vegansk majonnäs och skippa att göra egen.
  • Tångkaviaren kan du antingen använda i smeten eller spara till topping. Eller som här, hälften hälften.

Raw fryst blåbärstårta

Vet ni vad? Idag hände något alldeles extraordinärt galet? Min kokbok som jag har jobbat på sedan hösten 2018 har gått till tryck! Whaaaat. Jag vet, galet I tell ya!

Hösten 2018 bestämde jag mig för att skriva en kokbok för små kök, innehållandes recept som varken kräver ugn eller mer än två kokplattor.

31 januari 2019 skickade jag in en relativt rått manus (men som jag då tänkte, vadå, det här duger väl? hahahaha) till flera olika bokförlag. Jag hade satt sista januari som en deadline och så blev det. För people, jobbar du på ett projekt, sätt en deadline! Du kommer märka att du kommer avsluta projekt mycket oftare…

I maj nångång, ca 4 månader efter jag skickade in boken och ungefär när jag glömt bort att jag gjort det och börjat kolla på hur man producerar en ebok, så mailade Ordfront Förlag till mig och sa att de ville träffa mig. Whaaaaat?! Moi?

Ett par veckor efter vårt möte skrev de igen att de ville ge ut den. Whaaaaaaaat!!

Det har nu nästan gått ett år sedan dess och många recept och texter har kommit till, många turer till Stockholm har det blivit, många mail angående designåsikter, matlagning i fotostudio, mer textpill, korr, fler åsikter och nu, ja nu har den gått till tryckeriet!

Den kommer finnas i en bokhandel nära dig och HÄR kan du beställa den.

Detta är väl ändå värt att fira med en fryst blåbärstårta va?

Förlag: Ordfront förlag – Foto: Ulrika Pousette – Design: Katy Kimbell

RECEPT

Fryst blåbärstårta

Botten
½ dl hasselnötssmör
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk agave
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk havssalt

Blanda alla ingredienser och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut i en springform.

Fyllning
500 g frysta blåbär
1 banan
3 msk agave
1 dl dadlar, ca 7 st
½ dl havremjölk
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk kardemumma

Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät smet.

Häll över botten.

Toppa gärna med färska bär.

Ställ i frysen i minst två timmar.

  • Klä gärna en springform med bakplåtspapper så blir det enklare att lossa tårtan.

Minipizzor med dadelsallad

De här smaskiga minipizzorna fixar du på nolltid! Degen görs på bakpulver och är därför färdig på ett kick. Toppingen hålls också enkel med za’atar-krydda, svamp och ost.

Testa gärna också den söta mandel- och dadelsalladen till som blir en helt ny smakupplevelse till pizza än en traditionell kålsallad.

  • Receptet är utformat för att göra 4 portionsstora pizzor men det är enkelt att dubbla receptet om du vill ha mer.
  • Za’atar är en syrlig kryddblandning som du hittar i välsorterade matbutiker och butiker med mellanösternmat.
  • Vegansk pizzaost smälter lite bättre än andra veganska ostar men du kan givetvis använda vilken du vill!

RECEPT

Minipizzor
4 små

Deg
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ½ dl vatten
2 msk olja

Topping
250 g champinjoner
½ dl za’atar
3 msk olja
75 g vegansk pizzaost

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva svampen och stek tills vätskan släpper och ångat bort.

Blanda alla ingredienser till degen. Forma till fyra minipizzor.

Blanda za’atar med olja och bred på degen. Toppa med svamp och riven ost.

Grädda 12 min i ugnen.

RECEPT

Dadelsallad

Sallad
1 ½ dl mandlar
2 nypor flingsalt
4 selleristjälkar
1 rött äpple 
2 dadlar

Rosta mandeln gyllenbrun i en torr panna. Strö över saltet.

Skär selleristjälkarna och äpplet i mindre bitar.

Dela dadlarna i små bitar. 

Sås
5 dadlar
¾ dl apelsinjuice

Mixa dadlar och juice med en stavmixer. Blanda med salladen.

Bönburrito

Här kommer en liten teaser inför vad som komma skall!

I vår… vänta är det vår än? Jag menar hittills på det nya året. Hittills har jag pysslat med att testa proteinrika recept inför en ebok jag släpper (förhoppningsvis) snart! Idén väcktes av min tränande make som ville öka proteinhalten i recepten och minska på fettet. Uträkningar av makronutrienter är inte helt klara än och därför inte heller proporionerna på allt. Men här är ivf ett av recepten jag jobbat på!

RECEPT

Bönburrito
4 st

Tillbehör
4 tortillas
½ kruka koriander
80 g majs
1 avokado
1 tomat
¼ paprika

Vita bönor-kräm
1 pkt stora vita bönor (à 380 g)
1 msk olja
½ tsk salt
¼ dl vatten
½ tsk dijonsenap

Mixa alla ingredienser till en slät smet i en matberedare eller stavmixer. 

Spicy black beans
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1- 2 tsk sambal oelek
½ msk spiskummin
1 msk oregano
½ tsk salt
1 pkt svarta bönor (à 380 g)
1 msk pressad lime
1 dl vatten

Hacka löken i mindre bitar och pressa vitlöken. Stek mjuka i lite vatten i en stekpanna.

Tillsätt tomatpuré och kryddor och stek någon minut.

Skölj bönorna och tillsätt i pannan med lime och vatten. Mosa hälften av bönorna. Rör runt och låt vattnet koka in.

Bred ut vita bönor-krämen på en tortillas, fyll med spicy black beans och grönsaker.