Av allt på hela påskbuffén blev dessa små godbitar våra favoriter. Jag brukar inte vara så förtjust i olagad tofu men denna mjukare sort tillsammans med kala manak blir verkligen en perfekt veganversion av de klassiska ägghalvorna.
Kala Manak heter också svart salt och finns i välsorterade matbutiker, kryddbutiker och online. Börja med en mindre mängd och smaka av.
RECEPT
Ägghalvor
1 pkt tofu (à 400 g) ½-1 tsk kala manak (salt) ca 100 g vegansk majonnäs 1 burk tångkaviar 1 kruka färsk dill
Dela tofun i små kuber. Strö över kala manak.
Fördela en varsin klick majonnäs och tångkaviar på varje kub.
Placera en dillkvist på.
Du kan självklart göra detta recept utan kala manak, men saltet ger rätten en äggsmak.
I detta recept passar en mjuk tofu extra bra. Jag använde mig av YiPins “extra hård” i plastbytta. Den är inte alls särskilt hård utan passar perfekt när man vill ha en mjukare tofu. Till detta recept skulle jag undvika de superhårda tofusorterna som säljs i vakuumförpackning.
Innan min kompis önskade sig en vegoversion av denna röra visste jag faktiskt inte ens att den existerade. Och därför, har jag ingen aning om hur den ”ska” smaka. Vad jag dock vet är att denna blev en grymt god vegansk version av vad jag nu har förstått är en klassisk röra!
RECEPT
Gubbröra
4 kokta potatisar 150 g tofu (se notis) 1 tsk kala manak 1 liten rödlök 3 msk kapris 1 dl växtbaserad creme fraiche 3 msk vegansk majonnäs 3 msk tångkaviar 2 msk fryst gräslök 2 msk fryst dill Peppar Grovt mörkt bröd, gärna med solros- eller pumpakärnor.
Dela potatisen i mindre bitar och lägg i en stor skål.
Smula sönder tofun och blanda med kala manak innan du vänder ner den med potatisen.
Finhacka rödlöken och grovhacka kaprisen. Blanda samman med övriga ingredienser till en god röra. Smaka av med peppar.
Skär mindre bitar av bröden och lägg en rejäl klick på varje skiva. Toppa eventuellt med mer tångkaviar.
Jag använde yipins extra hård som är en mjukare tofu (Ja det låter motsägelsefullt). Använd ej vakuumförpackad tofu som är för hård i denna rätt.
Du kan utesluta kala manak men då går äggsmaken förlorad.
Ok det här kommer bli ett långt inlägg, men jag vill få med allt jag gjort till denna tårta för att du ska kunna göra detsamma ifall du önskar! Den här tårtan räcker lätt till 25 personer!
Den innehåller 6 lager av bottnar i 3 olika smaker, hallon, blåbär och gurkmeja. Fyllningen är gjord av smörkräm och kolasås. Runtom har tårtan ett lager smörkräm och oreosmulor och på toppen ligger cakepops-ägg i ett näste av spunnet socker. Låter rätt gott va? Och yep, den är helt vegansk!
Såhär i efterhand tycker jag 2 bottnar hade räckt gott och väl men jag väljer ändå att beskriva tårtan här nedan precis som jag gjorde den.
Det var verkligen längesen jag gjorde en sådan här tårta. För sisådär 12 (?) år sedan gjorde jag massa dekorerade tårtor klädda i sugarpaste som jag bakade till vänner och bekanta på beställning. Men som den perfektionist jag är så blev det till slut tråkigt för jag blev mest arg när det inte blev som jag ville haha. Anyway, vad jag försöker säga är att stora tårtor är något jag pysslat med förr så detta är inte min första tårta. Så vissa moment kan vara lite tricksiga att få till – men långt ifrån omöjliga!
Om tårtor inte alls är din grej så kan jag verkligen rekommendera att endast göra bottnarna (smeten passar fint att också använda till muffins). Missa inte heller kolasåsen som används i fyllningen – den är så damn god!
Till den här tårtan behöver du göra:
Tårtbottnar Kolasås Fyllning Smörkräm Cakepops-ägg Jord av Oreosmulor Fågelbo av spunnet socker
Förbered så mycket som möjligt innan. Kolasåsen kan förvaras i flera veckor i kylen. Bottnarna kan frysas och på så sätt också göras långt innan. Äggen kan du göra en dag innan tårtan ska serveras.
Gör sockerboet samma dag – OBS! Förvara det EJ i kylskåpet.
Självklart kan du utesluta karamellfärgen eller använda en färg du gillar mer.
CAKEPOPS-ÄGG
300 g tårtbotten/sockerkaka 130 g växtbaserad färskost 250 g choklad
Mixa tårtbotten med färskosten med en elvisp eller för hand.
Forma till 6 st ägg.
Smält chokladen över vattenbad eller i micron och doppa äggen i. Lägg på bakplåtspapper för att stelna.
Jag använde både mörk och vit choklad. Dock är vit vegansk choklad väldigt svår att jobba med.
”JORD”
1 pkt oreokakor
Dela kakorna och skrapa bort fyllningen.
Mixa kakorna till fina smulor.
SPUNNET SOCKER
125 g socker (ca 1 ½ dl) 1 msk vatten
Förbered en stor yta och lägg ut två bakplåtspapper på.
Blanda ihop socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt det smälta och koka på hög värme. Sockret kommer börja kristallisera sig men låt det vara så kommer det smälta ner.
När blandningen blivit svag gyllenbrun, ta det från plattan.
Doppa två gafflar i sockret och se till att långa trådar bildas. När du ser dem kan du börja föra gafflarna fram och tillbaka som en pendel över två bakplåtspapper.
När du har en lång remsa med sockertrådar formar du den till en rund cirkel. Upprepa tills du får ett tjockt bo.
! AKTA FINGRARNA detta är väldigt varmt!
OBS! Lägg ej in ditt sockerbo i kylen eftersom det klibbar ihop och smälter av fukten i kylen. Placera det på tårtan precis innan servering.
Det här ÄR svårt och jag fick inte till pendeln- tekniken utan tyckte det var lättare att doppa gafflarna och sedan dra ut trådarna för hand. (Doppa gaffeln och vänta ett par sekunder innan du börjar dra i trådarna eftersom det annars kan vara väldigt varmt.)
Ljust socker smakar ljuvlig karamell, mörkt socker smakar bränt socker så försök att inte låta det stå för länge på spisen.
Nej, låt inte barn vara med på detta.
Pendla snabbt med gafflarna över ett bakplåtspapper. Upprepa tills du har en hög med sockersträngar.
Tog tag i dessa trådar för hand och drog ut dem så länge som det gick innan jag doppade gafflarna i kastrullen igen.
LÄGG IHOP TÅRTAN
1. Låt bottnarna svalna helt innan du använder dem. 2. Dela bottnarna i två delar. 3. Fördela fyllningen på alla utom en botten (den som är topplagret) 4. Se till att bottnarna hamnar helt centrerat när du lägger ihop tårtan. 5. Bred 2/3 av smörkrämen på tårtan. Detta kallas för ett smullager och behöver inte se helt perfekt ut. Det viktigaste är att du täcker håligheter, försöker jämna ut ojämnheter så gott det går och förstås fånga in alla smulor så de inte dyker upp i sista lagret. 6. Ställ in tårtan i kylen i minst 2 timmar så smörkrämen får stelna. Hit kan du förbereda dagen innan tårtan ska serveras. 7. Bred resterande smörkräm på tårtan och försök att få lagret så jämt som möjligt. 8. Ta dina oreosmulor och pressa in på nedersta delen av tårtan med hjälp av baksidan av en sked eller med en kniv. 9. Lägg en cirkel av oreosmulor uppepå tårtan. 10. Placera ditt sockerfågelbo på toppen av tårtan. Placera ut chokladäggen.
Stop stop stop, vänta nu. SALT. KARAMELLSÅS. Som är vegansk?? Va?? Oh ja, du läste helt rätt. Den här såsen kan vara det godaste jag gjort på… ja, väldigt länge. Du kan använda den till gräddiga tårtfyllningar, eller i en muffinsfrosting eller ringla på vaniljglass. Eller som jag, äta direkt ur burken med en sked, ehrm…
RECEPT
4 dl socker 1 ½ dl/ ca 90 g växtbaserat margarin (rumstempererat) 2 dl växtbaserad vispgrädde 1 msk vaniljextrakt 1 ½ tsk fleur de sel (salt, se notis)
Smält sockret under omrörning på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.
Sluta röra när det smält och låt det bli gyllene. Sänk värmen ifall det ändrar färg för snabbt.
Vispa ner margarinet tills det är helt blandat. Ta av kastrullen från plattan.
Rör sakna ner grädden.
Tillsätt vanilj och salt.
Låt det stå i minst en kvart innan du häller upp det i en glasburk. Låt stå och svalna helt innan du förvarar såsen i kylen.
Såsen kommer ljusna efter den svalnat.
Nej jag skulle inte använda vaniljsocker till detta då vaniljextrakt har en mycket tydligare vaniljsmak, vilket du vill ha till denna sås – jag lovar!
Fleur de sel är ett grovkornigt salt som har en mycket mildare saltsmak. Hittar du ej det skulle jag använda flingsalt men börja med en mindre mängd.
Linssallad med mathavre och karamelliserade nötter
Självklart kan du göra denna sallad utan sockriga nötter på toppen (cashew, valnöt eller mandel kommer alla smaka toppen!) men de tillför verkligen det där lilla extra. Dessutom blir den extra piffig och fin att ställa på buffébordet. Nötterna kan du förbereda flera dagar innan.
RECEPT
Linssallad med karamelliserade nötter
Karamelliserade nötter 1 msk olja 2 dl cashewnötter 4 msk socker 2 msk vatten salt
Rosta nötterna i oljan tills de fått lite färg.
Strö över socker och låt det smälta något. Häll försiktigt över varmt vatten.
Rör runt.
Lägg nötterna på ett bakplåtspapper, strö över flingsalt, låt svalna.
Sallad 1 dl gröna linser 4 dl vatten ½ tsk salt 1 ½ dl mathavre 1 liten rödlök 1 sötsyrligt äpple 2 tomater 2 msk olivolja 1 msk pressad citron 1 msk balsamvinäger 3 msk fryst persilja 3 msk fryst gräslök ½-1 tsk salt ¼ tsk peppar 65 g färsk spenat
Häll linser, 4 dl vatten och ½ tsk salt i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme. Koka i 10-15 min. Häll försiktigt av vattnet.
Koka mathavren enligt förpackningen. Skölj i kallt vatten.
Skär löken i tunna halvmånar. Tärna äpplet och tomaterna.
Blanda ner olja, citron, vinäger och kryddor.
Lägg salladen på en bädd av spenat. Toppa med nötterna.
Pajer är alltid tacksamma att ställa fram på buffébordet då de är enkla att förbereda och räcker till många. I den här gör jag en tofustanning, helt utan ägg!
Servera den gärna tillsammans med en stor grönsallad.
RECEPT
Svamppaj med tofustanning
Deg 125 g mjölkfritt margarin 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten
Arbeta ihop margarin och vetemjöl till smulor, tillsätt vattnet och knåda snabbt till en deg.
Ställ kallt i 30 minuter. (Förbered fyllning)
Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda skalet på 225 grader i 15 minuter. (Förbered stanning)
Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
Fyllning 500 g champinjoner 2 rödlökar Mjölkfritt margarin Salt 4 soltorkade tomater 1 msk oregano
Skiva svampen, stek den i torr panna på hög värme tills vätskan börjar släppa och nästan kokat helt bort.
Skär löken i mindre bitar. Tillsätt till pannan med en klick margarin och salta lätt. Klipp ner tomaterna och tillsätt oreganon med löken och stek tills löken mjuknat.
Överför i pajskalet.
Stanning 1 ½ dl växtbaserad matlagningsgrädde 150 g silkestofu ¼ tsk vitpeppar ½ tsk salt ½ tsk muskot 1 tsk grönsaksbuljongpulver 1 msk mjöl 2 dl riven växtbaserad ost
Vispa ihop grädde, tofu, salt och kryddor med ex. en stavmixer. Rör ner mjöl och ost.
Häll över pajen. Grädda på 200 grader i ca 40-50 minuter.
Oavsett vad vi pratar om för slags festbuffé är sådana här tunnbrödrullar (snittar?) alltid uppskattade att ställa fram på bordet.
RECEPT
Tunnbrödssnittar med egen majonnäs
Majonnäs ½ dl kikärtsspad s.k. “aquafaba” (spadet från ett kikärtspaket) 1 tsk dijonsenap 1 tsk pressad citron 2 – 2 ½ dl rapsolja Salt Peppar
Mixa spadet med dijon och citron med en stavmixer eller matberedare.
Med mixern igång, häll sakta i rapsoljan tills du fått en tjock majonnäs.
Smaka av med salt och peppar. Mixa igen.
Tunnbrödssnittar 1 pkt kikärtor 1 paprika, ca 150 g 1 morot, ca 100 g ca 2 ½ dl majonnäs (allt av vad du precis gjorde) 1 msk dijonsenap 5 msk fryst persilja ¾ tsk salt ½ tsk peppar 1 burk tångkaviar (à 70 g) ca 6 st tunnbröd
Skölj och mosa kikärtorna med en gaffel eller med händerna.
Skär paprika och morot i små, små bitar.
Blanda samman alla ingredienser.
Fördela smeten på ca 6 tunnbröd, rulla ihop och skär i lagom stora bitar.
Du kan självklart köpa färdig vegansk majonnäs och skippa att göra egen.
Tångkaviaren kan du antingen använda i smeten eller spara till topping. Eller som här, hälften hälften.
Vet ni vad? Idag hände något alldeles extraordinärt galet? Min kokbok som jag har jobbat på sedan hösten 2018 har gått till tryck! Whaaaat. Jag vet, galet I tell ya!
Hösten 2018 bestämde jag mig för att skriva en kokbok för små kök, innehållandes recept som varken kräver ugn eller mer än två kokplattor.
31 januari 2019 skickade jag in en relativt rått manus (men som jag då tänkte, vadå, det här duger väl? hahahaha) till flera olika bokförlag. Jag hade satt sista januari som en deadline och så blev det. För people, jobbar du på ett projekt, sätt en deadline! Du kommer märka att du kommer avsluta projekt mycket oftare…
I maj nångång, ca 4 månader efter jag skickade in boken och ungefär när jag glömt bort att jag gjort det och börjat kolla på hur man producerar en ebok, så mailade Ordfront Förlag till mig och sa att de ville träffa mig. Whaaaaat?! Moi?
Ett par veckor efter vårt möte skrev de igen att de ville ge ut den. Whaaaaaaaat!!
Det har nu nästan gått ett år sedan dess och många recept och texter har kommit till, många turer till Stockholm har det blivit, många mail angående designåsikter, matlagning i fotostudio, mer textpill, korr, fler åsikter och nu, ja nu har den gått till tryckeriet!
Den kommer finnas i en bokhandel nära dig och HÄR kan du beställa den.
Detta är väl ändå värt att fira med en fryst blåbärstårta va?
De här smaskiga minipizzorna fixar du på nolltid! Degen görs på bakpulver och är därför färdig på ett kick. Toppingen hålls också enkel med za’atar-krydda, svamp och ost.
Testa gärna också den söta mandel- och dadelsalladen till som blir en helt ny smakupplevelse till pizza än en traditionell kålsallad.
Receptet är utformat för att göra 4 portionsstora pizzor men det är enkelt att dubbla receptet om du vill ha mer.
Za’atar är en syrlig kryddblandning som du hittar i välsorterade matbutiker och butiker med mellanösternmat.
Vegansk pizzaost smälter lite bättre än andra veganska ostar men du kan givetvis använda vilken du vill!
RECEPT
Minipizzor 4 små
Deg 4 dl mjöl 2 tsk bakpulver ½ tsk salt 1 ½ dl vatten 2 msk olja
Topping 250 g champinjoner ½ dl za’atar 3 msk olja 75 g vegansk pizzaost
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva svampen och stek tills vätskan släpper och ångat bort.
Blanda alla ingredienser till degen. Forma till fyra minipizzor.
Blanda za’atar med olja och bred på degen. Toppa med svamp och riven ost.
Här kommer en liten teaser inför vad som komma skall!
I vår… vänta är det vår än? Jag menar hittills på det nya året. Hittills har jag pysslat med att testa proteinrika recept inför en ebok jag släpper (förhoppningsvis) snart! Idén väcktes av min tränande make som ville öka proteinhalten i recepten och minska på fettet. Uträkningar av makronutrienter är inte helt klara än och därför inte heller proporionerna på allt. Men här är ivf ett av recepten jag jobbat på!
RECEPT
Bönburrito 4 st
Tillbehör 4 tortillas ½ kruka koriander 80 g majs 1 avokado 1 tomat ¼ paprika
Vita bönor-kräm 1 pkt stora vita bönor (à 380 g) 1 msk olja ½ tsk salt ¼ dl vatten ½ tsk dijonsenap
Mixa alla ingredienser till en slät smet i en matberedare eller stavmixer.
Spicy black beans 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 msk tomatpuré 1- 2 tsk sambal oelek ½ msk spiskummin 1 msk oregano ½ tsk salt 1 pkt svarta bönor (à 380 g) 1 msk pressad lime 1 dl vatten
Hacka löken i mindre bitar och pressa vitlöken. Stek mjuka i lite vatten i en stekpanna.
Tillsätt tomatpuré och kryddor och stek någon minut.
Skölj bönorna och tillsätt i pannan med lime och vatten. Mosa hälften av bönorna. Rör runt och låt vattnet koka in.
Bred ut vita bönor-krämen på en tortillas, fyll med spicy black beans och grönsaker.