Badam Halwa

Detta är egentligen en Indisk efterrätt men som med sina mandlar och saffran passar utmärkt på ett svenskt julbord. Badam Halwa betyder bokstavligen Mandel Efterrätt.

RECEPT

Badam Halwa
(Mandelefterrätt)
4 portioner

100 g mandlar
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl socker
½ krm kardemumma
1 dl vatten
½ dl kokosolja

Skålla mandlarna. 

Mixa mandlar tillsammans med saffran, socker och kardemumma i en matberedare till väldigt fina smulor. Tillsätt vattnet och mixa igen. 

Häll över allt i en stekpanna inställd på låg värme. 

Smeten är rinnande nu men den kommer tjockna. Tricket är att röra sakta i ca 10-15 minuter tills smeten håller ihop och liknar mer en lös deg. Du kommer märka skillnaden! 

Under tiden du rör tillsätter du ungefär 1 msk i taget av kokosoljan. Smeten blir tillfälligt lösare igen men det är som det ska vara!

Häll över i små serveringsskålar. När degen svalnar kommer den tjocka ytterligare. 

Servera gärna med lite hackade pistagenötter på toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *