Detta är egentligen en Indisk efterrätt men som med sina mandlar och saffran passar utmärkt på ett svenskt julbord. Badam Halwa betyder bokstavligen Mandel Efterrätt.
RECEPT
Badam Halwa
(Mandelefterrätt)
4 portioner
100 g mandlar
1 pkt saffran (0,5 g)
1 dl socker
½ krm kardemumma
1 dl vatten
½ dl kokosolja
Skålla mandlarna.
Mixa mandlar tillsammans med saffran, socker och kardemumma i en matberedare till väldigt fina smulor. Tillsätt vattnet och mixa igen.
Häll över allt i en stekpanna inställd på låg värme.
Smeten är rinnande nu men den kommer tjockna. Tricket är att röra sakta i ca 10-15 minuter tills smeten håller ihop och liknar mer en lös deg. Du kommer märka skillnaden!
Under tiden du rör tillsätter du ungefär 1 msk i taget av kokosoljan. Smeten blir tillfälligt lösare igen men det är som det ska vara!
Häll över i små serveringsskålar. När degen svalnar kommer den tjocka ytterligare.
Servera gärna med lite hackade pistagenötter på toppen!