Mormors karameller – veganskt godis på två ingredienser!

Dessa godisar är något av ett mysterium för hur många personer min mor än bjuder dessa på så är det ingen som någonsin känner till dem. Receptet kommer från min fars mormor, därav namnet och har sedan hållits levande genom familjen. Originalet är gjort på komjölk men de funkar finfint att göra även på fet havremjölk! Och ja, du läser rätt – det är endast TVÅ ingredienser i dessa sötingar.

RECEPT

Mormors karameller

5 dl fet havremjölk
5 dl socker

Blanda mjölk och socker i en stor gryta. Låt koka ihop på låg värme i ca 2,5 timmar eller tills det håller “kulprovet”. 

Ta av från värmen och vispa lite svalare i någon minut. 

Häll ut på bakplåtspapper i en form. Skär till små fyrkanter innan smeten svalnat helt. 

! Kulprov gör du genom att fiska upp lite av smeten på en tesked och sedan doppa i ett glas med kallt vatten. Kan du forma smeten till en kula är smeten klar.