Nu finns det visserligen vegansk julskinka att hitta i frysen men innan det var griljerad kålrot en riktig gammal vego-klassiker.
RECEPT
Griljerad kålrot
1 kålrot
Kokning (detta moment kan förberedas dagen innan)
1 morot
1 gul lök
4 lagerblad
1 msk senapsfrön
2 msk rökt bbq-olja (alt. 2 msk olja + 1 liquid smoke)
1 msk salt
10 st kryddnejlikor
10 kryddpepparkorn
1 msk grönsaksbuljonpulver
Skala morot och lök och skär dem i stora bitar. Stöt senapsfröna lätt och lägg ner i en gryta med vatten med övriga ingredienser. Skala och lägg ner kålroten. Se till att den täcks.
Koka kålroten mjuk i 1-2 timmar beroende på storlek.
Griljering
2-3 msk skånsk senap
1 msk farinsocker
½ dl ströbröd
mjölkfritt margarin
Bred ut senapen på kålroten.
Blanda farinsocker och ströbröd och strö över roten.
Klicka ut några bitar margarin.
Använd ugnens grillfunktion på 225 grader och låt roten få färg, det tar ca 10-15 min.