Om det är något jag måste ha på julbordet så är det grönkålspaj. Den här är 100% växtbaserad!
RECEPT
Grönkålspaj med valnötter
Deg
125 g mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Arbeta ihop margarin och vetemjöl till smulor, tillsätt vattnet och knåda snabbt till en deg.
Ställ kallt i 30 minuter.
Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda skalet på 225 grader i 15 minuter.
Fyllning
400 g grönkål
2 små rödlökar
1 ½ dl valnötter
Riv av bladen från den hårda stammen. Förväll grönkålen i ca 5 min.
Hacka rödlöken och stek mjuk i lite olja. Tillsätt grönkålen och låt den krympa. Salta lätt.
Rör ner valnötterna i blandningen och fyll pajskalet.
Stanning
2 ½ dl vegansk matlagningsgrädde
150 g silkestofu
¼ tsk vitpeppar
½ tsk salt
½ tsk muskot
1 tsk grönsaksbuljongpulver
2 dl riven vegansk ost
Vispa ihop grädde, tofu, salt och kryddor med ex. en stavmixer. Rör ner osten.
Häll över pajen. Grädda på 200 grader i ca 40 minuter.
Ett svar på ”Grönkålspaj”