Salt vegansk karamellsås

Stop stop stop, vänta nu. SALT. KARAMELLSÅS. Som är vegansk?? Va?? Oh ja, du läste helt rätt. Den här såsen kan vara det godaste jag gjort på… ja, väldigt länge. Du kan använda den till gräddiga tårtfyllningar, eller i en muffinsfrosting eller ringla på vaniljglass. Eller som jag, äta direkt ur burken med en sked, ehrm…

RECEPT

4 dl socker
1 ½ dl/ ca 90 g växtbaserat margarin (rumstempererat)
2 dl växtbaserad vispgrädde
1 msk vaniljextrakt
1 ½ tsk fleur de sel (salt, se notis)

Smält sockret under omrörning på medelvärme i en tjockbottnad kastrull.

Sluta röra när det smält och låt det bli gyllene. Sänk värmen ifall det ändrar färg för snabbt.

Vispa ner margarinet tills det är helt blandat. Ta av kastrullen från plattan.

Rör sakna ner grädden.

Tillsätt vanilj och salt.

Låt det stå i minst en kvart innan du häller upp det i en glasburk. Låt stå och svalna helt innan du förvarar såsen i kylen.

  • Såsen kommer ljusna efter den svalnat.
  • Nej jag skulle inte använda vaniljsocker till detta då vaniljextrakt har en mycket tydligare vaniljsmak, vilket du vill ha till denna sås – jag lovar!
  • Fleur de sel är ett grovkornigt salt som har en mycket mildare saltsmak. Hittar du ej det skulle jag använda flingsalt men börja med en mindre mängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *