Vem vill ha trist kokt potatis på julbordet när man kan äta en krämig Janssons istället? Eftersom det här inte är en traditionell Jansson med ansjovis i så kanske jag borde döpa om den till Zonthos frestelse 😛 Eller inte… den har trots allt samma smak som den icke-veganska.
RECEPT
Janssons frestelse
2 gula lökar
800 g fast potatis
3 msk kapris
70 g tångkaviar (plus ev extra till topping)
½-1 tsk salt
½ tsk kryddpeppar
¼ tsk muskot
¼ tsk kanel
¼ tsk peppar
2 ½ dl vegansk matlagningsgrädde
1 dl havremjölk
½ dl ströbröd
25 g mjölkfritt margarin
Hacka och stek löken mjuk i lite olja.
Skala och skär potatisen i smala stavar. Blanda ihop med löken och lägg i en ugnssäker form.
Hacka kaprisen och blanda med tångkaviar, kryddor, grädde och mjölk. Häll över potatisen.
Strö över ströbrödet. Hyvla smöret och lägg uppepå.
Grädda 50-60 minuter på 200 grader.