Kafferep!

Det finns få saker som gör mig så nostalgisk glad som ett fat med småkakor. Alltså va, ta sig en liten kaffe och plocka åt sig ett fat med små go’bitar. Vart tog den traditionen vägen och byttes ut mot gigantiska chocolate chip cookies eller brownies? Är det inte dags att byta tillbaka?

När jag fyllde 17 bestämde jag mig för att ställa till med ett riktigt stort kakkalas där jag bjöd på 60, ja SEXTIO, olika slags kakor. Det var en ganska varm sommar som spenderades mestadels i köket framför en varm ugn haha.

Jag har inte slagit på riktigt så stort denna gång, tycker tre stycken fick räcka. Schackrutor var mina absoluta favoriter som liten men nu har nog snickerdoodles övertagit den titeln. Fast sirapskakor är ju inte fy skam dem heller… Du ser, baka alla tre, det är lika bra!

SNICKERDOODLES
ca 20 st

Förbered:
Låt margarinet bli rumstempererat.

1/4 dl socker
½ msk kanel

Blanda i en skål och ställ åt sidan.

150 g mjölkfritt margarin
1 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ihop margarin och socker socker.

Blanda ner vaniljsocker och mjöl. Forma till små bollar och vänd i socker och kanelblandningen.

Placera dem på plåt och platta till något.

Grädda i ca 12 minuter.




SIRAPSKAKOR (ur ”Baka goda kakor”, Wahlströms, 1993)
ca 30 st

Förbered:
Låt margarinet bli rumstempererat.

150 g mjölkfritt margarin
1 ½ dl socker
3-4 msk sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Värm ugnen till 175 grader.

Blanda ihop alla ingredienser. Du kommer bli något tokig och tänka att -Hallå nu måste jag ha använt för mycket mjöl eller? Fortsätter bara knåda med degen så kommer det lösa sig till slut 😉

Rulla till tre längder och lägg på en plåt och platta till något.

Grädda i ca 13 minuter.

Skär längderna på snedden medan de fortfarande är lite varma.




SCHACKRUTOR (ur ”Baka goda kakor”, Wahlströms, 1993)

Förbered:
Låt margarinet bli rumstempererat.

200 g mjölkfritt margarin
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk kakao

Vispa margarin, florsocker och vaniljsocker mjukt.

Tillsätt de två mjölerna.

Dela degen på två och tillsätt kakaon till den ena.

Rulla ut långa längder av bägge färger och lägg varannan färg bredvid varandra.
2×2 eller som här 3×2. Tryck till lätt.

Placera i frysen i ca 1 timme.

Värm ugnen till 175 grader.

Skär längden i ca 1 cm tjocka skivor och grädda i ca 10 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *