Är det ändå inte lite smått fantastiskt att det numera finns vegansk lax?! Det är den enda smaken jag känt att jag har saknat lite. Well, no more! Och visst känns den som ett självklart inslag på påskbuffén? Med lite mjuk polenta och stark pepparrotsfraiche gör den sig helt perfekt.
RECEPT
Polentarutor med ”lax” och pepparrotsfraiche
Polenta
7 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 ½ dl polenta
½ tsk salt
1 dl växtbaserad riven parmesan eller smältbar ost
1 msk olja
Koka upp vatten med grönsaksbuljongpulvret.
Vispa ned polentan och saltet och låt koka på låg värme i 15 minuter.
Rör ned ost och olja.
Sprid ut på ett bakplåtspapper till en fyrkant om ca 25×25 cm. Låt svalna.
Topping
150 g växtbaserad creme fraiche
1-2 msk riven pepparrot
vegansk lax (jag använde 1 pkt från Astrid & Aporna)
½ citron
färsk dill
Blanda fraiche och pepparrot, anpassa mängden pepparrot efter hur starkt du vill ha toppingen.
Lägg en klick på varje polentaruta och placera ut en skiva lax, en bit citron och lite dill.
- Polentan kan ätas kall som varm