Självklart kan du göra denna sallad utan sockriga nötter på toppen (cashew, valnöt eller mandel kommer alla smaka toppen!) men de tillför verkligen det där lilla extra. Dessutom blir den extra piffig och fin att ställa på buffébordet. Nötterna kan du förbereda flera dagar innan.
RECEPT
Linssallad med karamelliserade nötter
Karamelliserade nötter
1 msk olja
2 dl cashewnötter
4 msk socker
2 msk vatten
salt
Rosta nötterna i oljan tills de fått lite färg.
Strö över socker och låt det smälta något. Häll försiktigt över varmt vatten.
Rör runt.
Lägg nötterna på ett bakplåtspapper, strö över flingsalt, låt svalna.
Sallad
1 dl gröna linser
4 dl vatten
½ tsk salt
1 ½ dl mathavre
1 liten rödlök
1 sötsyrligt äpple
2 tomater
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
1 msk balsamvinäger
3 msk fryst persilja
3 msk fryst gräslök
½-1 tsk salt
¼ tsk peppar
65 g färsk spenat
Häll linser, 4 dl vatten och ½ tsk salt i en kastrull. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme. Koka i 10-15 min. Häll försiktigt av vattnet.
Koka mathavren enligt förpackningen. Skölj i kallt vatten.
Skär löken i tunna halvmånar. Tärna äpplet och tomaterna.
Blanda ner olja, citron, vinäger och kryddor.
Lägg salladen på en bädd av spenat. Toppa med nötterna.