Jävligt goda crumpets!

Ursäkta mig men, asså fy fan vad gott! Ca 10 minuter efter att jag fick höra talas om crumpets så slängde jag mig på messenger för att fråga ut min skottska kompis om varför i hela friden vi inte käkat dessa tillsammans?? (Bakverket härstammar alltså från UK). Hon undersökte om det skulle gå att skicka mig ett paket men de hade alldeles för kort hylliv för att kunna överleva en sådan trip. Fanns bara en sak att göra – baka dem själv! Jag har utgått från det här receptet men har försvenskat receptet här nedan åt er.

De här måste du bara prova minst en gång i livet (du kommer vilja göra dem oftare). Det är lite svårt att förklara vad de smakar som men någonstans mellan en amerikansk pannkaka och en scone. Fluffigt mjukt brödigt goodness helt enkelt.

Detta recept är inget du svänger ihop på morgonkvisten (om du nu inte är väldans morgonpigg förstås) eftersom de ska stå och jäsa läääänge. Däremot går de utmärkt att förvara i en burk och sedan rosta varma i en brödrost – det är så britterna själva äter dem om de inte äts direkt från pannan.

Servera med smör, sylt, kanel och socker eller vad du behagar.

RECEPT

Crumpets

4 ½ dl mjöl
1 tsk salt
2 ¼ dl fet havremjölk
12 g färsk jäst (¼ pkt)
1 tsk rörsocker
2 ¼ dl vatten
½ tsk bikarbonat

Blanda mjöl och salt i en stor bunke (för maskin eller ej).

Värm mjölken till 37 grader/fingervarmt och blanda väl med jäst och socker. Låt vila i 10 minuter. 

Jobba ihop mjölk- och mjölblandningen till en jämn deg. Tar ett par, tre minuter i maskin. Täck bunken och låt degen jäsa i 1-2 timmar (min stod i 2 timmar).

Värm vattnet till 37 grader/fingervarmt. Rör ned bikarbonaten så den löses upp. Blanda ner i degen. Detta moment kan vara lite trixigt och det kan bli kvar några klumpar men det gör inte jättemycket. 

Täck bunken och låt degen jäsa igen i 30-60 min (min stod i 40 min). Ju längre den jäser, desto högre, fluffigare och mer håligheter kommer du få. Det ska börja bildas många små bubblor i degen. 

Nu börjar det roliga! 

Smörj några formar med olja, jag använde pepparkaksformar. Lägg dem i en oljad stekpanna. Låt formarna bli varma på medelvärme. Fyll dem upp till mer än hälften, max tre fjärdedelar. 

När smeten steks börjar de karaktäristiska hålen bildas på ytan. Vänd inte på formen förrän ytan nästan stelnat till – vänder du för tidigt när ytan fortfarande är kladdig kommer du förstöra hålen. 

Ha koll på undersidan och anpassa temperaturen så de inte bränns vid innan ytan hunnit stelna! 

Ät dem varma genast med smör, sylt, kanel och socker eller vad du önskar. 

Spara dem i en burk och värm i brödrosten när du plockar fram dem nästa gång.

  • 37 grader varmt vatten brukar jag mäta genom att sticka ner fingret i vätskan. Känns det varken varmt eller kallt håller det en lagom temperatur.
  • Egentligen görs crumpets i speciella crumpetsformar men det går ju lika bra med pepparkaksformar 😀 Se till att smörja dem med lite olja innan.
  • Du kan använda 1 tsk torrjäst istället för 12 g färsk jäst men då ska vätskorna vara varmare för att aktivera jästen.
  • Det går bra att antingen använda en maskin till degen eller arbeta den för hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *